Teresa Kvick 130325
PAKKO JA RANKAISEMINEN OVAT ONTTO JA NÖYRYYTTÄVÄ KEINO RATKAISTA PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYTTÄ
Nokialla oli tammikuun lopussa 1903 työtöntä, ja prosentti oli 10,7. Vuosi sitten prosentti oli 9,5, ja henkilömääräinen lisäys oli 260 henkilöä. Pitkäaikaistyöttömiä oli tämän vuoden alussa kaikista työttömistä 637, kun vuosi sitten heitä oli 453, vuoden 2023 tammikuun lopun lukema oli 336. Kahdessa vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä on siis lähes kaksinkertaistunut.
Vuoden alusta työllisyyspalvelut siirtyivät kuntien vastuulle: meillä Nokialla työllisyyspalvelut hoidetaan Tampereen seudun työllisyysalueella yhteistyössä kuudentoista muun kunnan kanssa. Toivon totisesti, että tämä uudistus onnistuu, ja ihmiset saavat jatkossa entistä parempia työllisyyspalveluita.
Hämmentävä asia tässä uudistuksessa on työhakemusten määrävelvoite, en ymmärrä miten pelkkä hakemusten tehtailu voi auttaa työllistymään. Luulisin sen lähinnä lisäävän byrokratiaa työvoimapalveluissa ja yrityksissä. Olisiko tätäkin resurssia mahdollista ohjata enemmän ihmisten neuvontaan hakemusten pyörittelyn sijaan? Työttömät tarvitsevat kukin omanlaistaan, henkilökohtaista apua: yksi saattaa tarvita apua kirjoittamisessa, toinen tietotekniikassa, kolmannella voi olla haastetta jaksamisen kanssa jne. Kuinka tällaiseen avuntarpeeseen vastataan?
Erityisen huolissani olen pitkäaikaistyöttömyyden hurjasta noususta Nokialla. Mummoni sanoi aikoinaan, että kun asiat pitkittyy niin ne mutkittuu. Näin käy tässäkin asiassa. Mitä pidemmälle työttömyys venyy, sen haastavammaksi työllistyminen monesti tulee. Syrjäytymisen ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisen riski lisääntyy pitkäaikaistyöttömyyden myötä. Pakko ja rankaiseminen ovat ontto, nöyryyttävä ja aikansa elänyt keino ratkaista tätä ongelmaa. Pitäisikö ihmisen kiusaamisen sijaan panostaa kannustamiseen, auttamiseen ja tuen tarjoamiseen?
Nokialla avataan Ohjaamo-toiminta nuorille tämän kevään aikana. ”Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, josta saa maksutonta matalan kynnyksen neuvontaa ja tukea esimerkiksi opiskeluun, työhakuun ja arjen hallintaan”. Tätä odotan innolla: juuri tällaisella hyvin tarjolla olevalla, keskitetyllä matalan kynnyksen palvelulla voimme tukea nuoria ihmisiä erilaisissa elämän haasteissa.